打印 上一主題 下一主題
收起左側

關於1元2次方程set計數機

關閉 [複製鏈接]
都話surd form ,

btw , 個post咁就比人騎却左...:0)
cla991053 發表於 25-9-2012 00:26

你講到唔洗CAL都計到咁勁你當然可以用SURD FORM
但係你連個determinant都變唔到一個數點SURD FORM?
回復

我覺得我係到雞同鴨講
我一直由學習角度去講件事
但人地就一直係咁同我講考試-_-
(純粹呻下~_~) ...
★SκY° 發表於 25-9-2012 00:22

讀書唔係為左考試入大學咁係為左乜?
學習固然重要,但係當你學識左之後,仲有更好既方法既話做乜唔用
回復

我主張平時少用/唔用計數機, 考試先用

心算呢樣野真係要練, 我唔理你用計數機用到幾神.
如果心算到/ 寫兩野就計到既數, 點都快過你按計數機 但係考試有幾多題目又可以心算到?寫就一定快過禁計數機?
考過試都知, 學校比既枱, ""永遠""都唔會夠你用.  考數學未過呢個情況WO,mc既話1份answer bk,1份question bk                                                                    ,加張rough paper 但係answer bk跟本唔洗用住,可以寫ANS去rough paper到先,

根本張枱只會得2份野,阻極有效度公開試更加唔洗講啦, 左一份, 右一份. 仲誇張D    2份就叫誇張?公開試有幾可只係得1份卷?平時學校考試都少LA
你望到條數, 走去按計數機, 先搵佢出黎, 按開機, 再打條題目,  笑左,考緊試先開機?仲要題題都重開機?你部CAL唔夠電用,要用完就熄機?不嬲都o                                                      
                                                                                               係派卷之前開定,當你唔記得都係開1次姐,加上按個ON制有幾耐?如果條題目係熟練心算之後寫兩野/ 直接就寫到出黎既, 點都快D啦

當然上唔知幾多樓果D數當然要用計數機啦, 讀到中五都問D咁反智既問題.. e加理性討論都叫反智,另外我幾時有話自己係中五?
我就唔知衣家個制度係考試當中有幾多果一類形既題目,
但係既然有非按計數機不可既題目, 就一定有非手寫不可既題目. 你提出有乜用?有又點?都有介中間,可以禁CAL/手寫既題,
希望到時你遇到果陣唔好爆粗  唔好將自己性格套落人地到
回復

你講到唔洗CAL都計到咁勁你當然可以用SURD FORM
但係你連個determinant都變唔到一個數點SURD FORM? ...
john456 發表於 25-9-2012 07:20

講二次方程無啦啦講咩determinant
更何況determinant本身已經係一個數
回復

我主張平時少用/唔用計數機, 考試先用

心算呢樣野真係要練, 我唔理你用計數機用到幾神.
如果心算到/ 寫兩 ...
john456 發表於 25-9-2012 07:23

我就無你咁惡用紅字, 亦都無你咁得閒好似小學雞咁逐句回.

我就唔知你考過幾多試啦,
我自己亦都唔係考好多.
不過今年都兩張野, CE同AL都考過, 考試內容唔同, 但係skill都係千篇一律.
我諗自己都叫做可以講幾句有說服力既說話

首先, 你自己覺得張枱大, D野唔阻住你呢, 係你威威, 唔關我事
但係就我自己既觀察, 其實好多人都唔覺得張枱係夠用.
張枱多過一份野, 其實已經算係逼

第二, 你又要快, 又要寫野係rough度, 想點呢?
張rough越少用越好, 用得多係因為心算能力差, 我通常都係拎黎畫公仔

其他你講到1999呀, 捉字蝨呀, 未爬文呀果D我就廢事逐個回啦,
我唔想嗌爛仔交, 你諗清楚, 睇清楚先好打字啦. 仲話理性討論
回復

講二次方程無啦啦講咩determinant
更何況determinant本身已經係一個數
cla991053 發表於 25-9-2012 12:32

quadratic equation入面唔係有determinant 咩?咪姐係你SURD FORM 入面果個野LOR
回復

笑...
discriminant 同 determinant
回復

我就無你咁惡用紅字, 亦都無你咁得閒好似小學雞咁逐句回.

我就唔知你考過幾多試啦,
我自己亦都唔係考好 ...
我係new手 發表於 25-9-2012 13:03

紅字就叫惡?只係方辨比人睇,咁樣如果我將你講既野用紅字,我用黑字又如何?逐句回就叫小學雞?咁樣你只係回D唔回D,只係為左回應對自己有利既POINT?

回你第1個POINT
如果2份野都叫逼真係冇野好講
仲要你做MC既話,根本可以計數果D做曬O係ROUGH PAPER到,QUESITON BK只係睇,可以放側邊,咁樣又阻到咁多呢?

第2,唔通你做1題就寫番ANS O係QUESITON BK到,或者拎O係ANSWER BK寫ANS咁曬時間?
我個人認為最好方法就係寫O係ROUGH PAPER一邊,等做曬先一次過抄番去ANSWER BK到

加上我有講到自己要經常用到ROUGH PAPER?
我只係講寫ANS去rough paper到先

一邊O係到叫人理性討論,但係自己就話人係小學雞
回復

笑...
discriminant 同 determinant
★SκY° 發表於 25-9-2012 16:48

discriminant : b^2 - 4ac
determinant : | a11 a21|
                    | a12 a22|      =  a11*a22 - a12*a21

嗯...wfc
回復

discriminant : b^2 - 4ac
determinant : | a11 a21|
                    | a12 a22|      =  a11*a22 -  ...
cla991053 發表於 25-9-2012 16:53

之前你打錯野就話
打漏野姐

e加你仲要搞個咁既表情
E加我話打錯字得唔得?
回復