查看: 2553|回復: 30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] 港女輸了!筍盤男非誠勿擾 講明唔要港女 (有片)

香港「剩女」多達 5萬人

港女、剩女、敗犬女近年成為熱話,各大小網上討論區上港男港女唇槍舌劍。根據統計處資料, 09年香港「剩女」多達 5萬人,男女比例嚴重失衡,每 1,000名香港女性對 889名男性,在港女尋覓姻緣告急下,對優質港男「爭崩頭」,然而有「筍盤」港男卻揚言不要港女,選擇上大陸熱爆相親節目《非誠勿擾》拖走北方姑娘。到底港女們輸了些甚麼?

Penny不選港女,完全是怕了她們的「公主病」。單是約港女食飯已經令他身心俱疲,「佢哋會話食飯呢啲嘢你諗嘅,你諗唔到就唔好叫我食飯啦!」即使男方想好地點、訂好座位,港女又會奄尖挑剔。

同身受 AR

[LIKE]

港男港女句句碰
楊春龍:男人需要女人關懷,但因為香港女仔比較獨立、自主,較難打開心窗。
Maggie:可能係佢不解溫柔,女士不嬲都喜歡同人講心事。

楊春龍:內地女仔好直接,認識唔耐已經會問「會唔會同我結婚」;香港女仔就好似跳 Cha Cha咁,你進一步,佢又退一步。
Maggie:香港女仔比較含蓄、慢熱,確係唔及內地女仔咁主動,係因為佢哋希望得到物質享受,另一半對佢哋嚟講唔單止係老公,仲係老闆!

楊春龍:香港女仔比較刁蠻,而且刁蠻到唔知自己刁蠻。
Maggie:女仔係唔係挑剔奄尖,要睇成長背景、家庭教育,唔可以一概而論。其實唔少港男都有「皇帝病」,揀女友好似揀妃嬪。

楊春龍:香港女仔太過以自我為中心,大陸女仔以家庭或老公為出發點。
Maggie:呢個係「等價交換」,內地女士係「有目的地溫柔」,香港女仔可以自己照顧自己,自然唔使咁熱情如火。

來源 :
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110509&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=15236985

[/LIKE]

睇完片我好認同內地女子要個老闆, 香港女子要老襯!!!
回復

哈哈 我有睇過非誠勿擾 幾好笑
有D女仔好爆 D人上去好似玩野好過相親
回復 支持 反對

講女........
回復 支持 反對

而家d女仲多過男=3=
回復 支持 反對

反港女good!!
回復 支持 反對

呵呵@_@
回復 支持 反對