查看: 9790|回復: 104
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[商團討論] 使用bug=用外掛? 歡迎討論

大家都知道巨商有好多bug 好似有轉主bug武 同埋最重要ge bug mp
究竟大家認為刻意去用bug等唔等於用外掛呢?
用bug同用外掛一樣 都係為左自己ge利益 bug魔就緊係為左自己可以升lv bug武就為左可以1lv轉主用勁武(e.g冰劍 方火)
雖然2樣野性質唔同 但係都破壞左個遊戲ge平衡 就算bug唔夠外掛破壞得咁強 但係殺左1個人都係殺人
希望用bug者仔細咁唸下 你地利用個game的漏洞去做出對自己有利的事而令到其他玩家不公平 咁樣同用外掛有咩分別??

只限理性討論

結束時間: 12-8-2011 21:04

正方觀點 (140)

使用bug唔係=用外掛

反方觀點 (29)

使用bug=用外掛

回復

但如果個bug 唔單止係 bug mp呢?

當佢可以bug 打怪 可以好快升lv 呢?

又算唔算?

因為而家 個bug 同 外掛 相差太大

不過如果 當bug 同 外掛 都係做到一樣功能姐

咁佢地個影響相同 又算d咩?
回復

外掛同bug係一樣
都係影響game公平
手法唔一樣
但目的係一樣
回復

小bug就唔影響
大bug就好影響 ..有D bug就真係可以影響到game既公平
回復

但玩家有權選擇用定唔用
回復

外掛唔洗人手操控, 經由預設程式自動極速打怪/消工, 人工/打出來既垃圾賣比NPC仲好搵過你打"寶"
bug唔需要外部程式支援, 人人都做到, 亦無製造出不公平現象, 只係因致某d人有時阻下路
故此兩者唔可以相提並論
回復